Pisałam ostatnio o witaminie B3, czyli niacynie – substancji o niezwykle cennych właściwościach i bardzo istotnym, choć mało znanym działaniu. Myślę, że warto rozszerzyć ten wątek i przybliżyć wiedzę na temat wszystkich najważniejszych witamin z grupy B. Gdzie występują i jakie jest ich działanie?

Działanie witamin z grupy B

Witaminy z grupy B to substancje odpowiadają przede wszystkim za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i szeroko pojęte zdrowie psychiczne. Wpływają pozytywnie na nastrój, funkcje intelektualne, działają tonizująco, wykazują cechy regenerujące. Pełnią ważną funkcję w procesach metabolicznych, uczestniczą, m.in. w procesie przyswajania węglowodanów. Zamieniają glukozę na energię, a ta dostarczana jest do mózgu, co poprawia jego funkcjonowanie.

Co prawda każda z nich pełni odmienną rolę, lecz gdy zastosujemy je razem w postaci witaminowego B-kompleksu, to otrzymamy niezwykle bogatą mieszankę o synergistycznym działaniu. W naszej klinice oferujemy ją w postaci wlewu dożylnego, jest to substancja funkcjonująca pod nazwą witaminy B complex.

Najważniejsze witaminy z grupy B

Teraz przedstawię krótką charakterystykę najpopularniejszych witamin z grupy B.

Witamina B1 – występowanie i działanie

Witamina B1 – inaczej nazywana tiaminą – została wyodrębniona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Odpowiada ona za regenerację systemu nerwowego i przemianę węglowodanów. Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych, które kontrolują procesy bioenergetyczne. Wspomaga także proces wzrostu oraz pracę układu sercowo-naczyniowego. Witamina B1 zmniejsza ból, przyspiesza gojenie się ran, korzystnie wpływa na stan skóry i wygląd włosów.

Naturalne źródła występowania witaminy B1:

  • zarodki pszenne,
  • drożdże,
  • mięso wieprzowe,
  • otręby pszenne,
  • ryż, makaron, kasze,
  • produkty mleczne: mleko oraz jogurty,
  • chleb graham,
  • różne gatunki ryb, m.in. śledź, łosoś, makrela,
  • owoce: banan, malina, jabłko, arbuz, brzoskwinia, awokado.

Witamina B2 – właściwości i występowanie

Witamina B2 – znana również pod nazwą ryboflawina – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, także w przemianach lipidów i aminokwasów. Razem z witaminą A korzystnie wpływa na błony śluzowe, w tym śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, a także drogi oddechowe. Witamina B2 uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oka, wspiera prawidłowe procesy widzenia oraz chroni przed zaćmą. Jej obecność w organizmie jest niezbędna do procesu wydzielania kortyzolu – hormonu wykazującego właściwości przeciwzapalne.

Uczestniczy ona również w tworzeniu hormonów tkankowych, regulujących istotne procesy zachodzące w naszym ciele, np.: pracę serca czy skurcze mięśni. Witamina B2 korzystnie wpływa na produkcję neuroprzekaźników, a dzięki temu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hormonów i hemoglobiny.

Naturalne źródła występowania witaminy B2:

  • wędliny wieprzowe i drobiowe,
  • wątróbka,
  • mleko i inne przetwory mleczne,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • jaja,
  • zielone części warzyw,
  • niektóre ryby: łosoś, makrela, pstrąg,
  • owoce morza (przede wszystkim małże),
  • grzyby,
  • bakalie i nasiona: dyni, słonecznika, sezamu, orzechy włoskie i migdały.

Witamina B3 – działanie i występowanie

O witaminie B3, występującej również pod nazwą niacyna lub kwas nikotynowy, pisałam już na blogu. Zachęcam do lektury tekstu Niacyna, czyli witamina B3 – działanie, występowanie i zastosowanie. Odnośnie tej witaminy dodam jeszcze tylko, że substancja ta przyjmowana w dużych dawkach (ponad 1g na dobę) jest pomocna w leczeniu miażdżycy. Ponadto badania wykazują, iż witamina B3 wykazuje właściwości przeciwmigrenowe.

Witamina B4 – występowanie

Witamina B4 – inaczej cholina – to substancja witaminopochodna. Wchodzi w skład niektórych fosfolipidów, na czele z lecytyną. Witamina B4 stymuluje pracę mózgu, wpływa na zdolności koncentracji i zapamiętywania. Uczestniczy także w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni, czynności serca, układu oddechowego.

Cholina bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Przypisuje się jej również funkcję obniżania ryzyka pojawiania się i rozwoju chorób nowotworowych. Ogromnie ważna jest jej rola, jaką pełni u ciężarnych kobiet – witamina B4 bierze bowiem udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu i zapobiega (podobnie jak kwas foliowy) jego defektom. Ponadto cholina poprawia przepływ krwi przez łożysko i transport substancji odżywczych. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia u dziecka cukrzycy typu II i nadciśnienia.

Naturalne źródła występowania witaminy B4:

  • podroby, między innymi wątróbka,
  • żółtko jaja kurzego,
  • mięso wołowe,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • niektóre gatunki ryb, m.in. tilapia i tuńczyk,
  • orzechy,
  • kapusta i sałata,
  • kiełki pszenicy i otręby pszenne.
Katarzyna Junak - Alter Klinik

lek. med. Katarzyna Junak

W 1997 roku ukończyłam Collegium Medicum UJ na Wydziale Lekarskim. W 2005 roku zdałam Państwowy Egzamin Specjalizacyjny, uzyskując tytuł lekarza specjalisty medycyny rodzinnej. W 2010 roku ukończyłam dwuletnie studia w warszawskiej Podyplomowej Szkole Medycyny Estetycznej.

Od kilku lat interesuję się medycyną komplementarną, uczestniczę w kursach i konferencjach w tym zakresie. Od sierpnia 2018 roku przyjmuję Pacjentów w Alter Klinik, starając się holistycznie rozwiązywać ich problemy zdrowotne.