Pisałam ostatnio o witaminie B3, czyli niacynie – substancji o niezwykle cennych właściwościach i bardzo istotnym, choć mało znanym działaniu. Myślę, że warto rozszerzyć ten wątek i przybliżyć wiedzę na temat wszystkich najważniejszych witamin z grupy B. Gdzie występują i jakie jest ich działanie?
Działanie witamin z grupy B
Witaminy z grupy B to substancje odpowiadają przede wszystkim za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i szeroko pojęte zdrowie psychiczne. Wpływają pozytywnie na nastrój, funkcje intelektualne, działają tonizująco, wykazują cechy regenerujące. Pełnią ważną funkcję w procesach metabolicznych, uczestniczą, m.in. w procesie przyswajania węglowodanów. Zamieniają glukozę na energię, a ta dostarczana jest do mózgu, co poprawia jego funkcjonowanie.
Co prawda każda z nich pełni odmienną rolę, lecz gdy zastosujemy je razem w postaci witaminowego B-kompleksu, to otrzymamy niezwykle bogatą mieszankę o synergistycznym działaniu. W naszej klinice oferujemy ją w postaci wlewu dożylnego, jest to substancja funkcjonująca pod nazwą witaminy B complex.
Najważniejsze witaminy z grupy B
Teraz przedstawię krótką charakterystykę najpopularniejszych witamin z grupy B.
Witamina B1 – występowanie i działanie
Witamina B1 – inaczej nazywana tiaminą – została wyodrębniona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Odpowiada ona za regenerację systemu nerwowego i przemianę węglowodanów. Jest koenzymem wielu reakcji enzymatycznych, które kontrolują procesy bioenergetyczne. Wspomaga także proces wzrostu oraz pracę układu sercowo-naczyniowego. Witamina B1 zmniejsza ból, przyspiesza gojenie się ran, korzystnie wpływa na stan skóry i wygląd włosów.
Naturalne źródła występowania witaminy B1:
- zarodki pszenne,
- drożdże,
- mięso wieprzowe,
- otręby pszenne,
- ryż, makaron, kasze,
- produkty mleczne: mleko oraz jogurty,
- chleb graham,
- różne gatunki ryb, m.in. śledź, łosoś, makrela,
- owoce: banan, malina, jabłko, arbuz, brzoskwinia, awokado.
Witamina B2 – właściwości i występowanie
Witamina B2 – znana również pod nazwą ryboflawina – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, także w przemianach lipidów i aminokwasów. Razem z witaminą A korzystnie wpływa na błony śluzowe, w tym śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, a także drogi oddechowe. Witamina B2 uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oka, wspiera prawidłowe procesy widzenia oraz chroni przed zaćmą. Jej obecność w organizmie jest niezbędna do procesu wydzielania kortyzolu – hormonu wykazującego właściwości przeciwzapalne.
Uczestniczy ona również w tworzeniu hormonów tkankowych, regulujących istotne procesy zachodzące w naszym ciele, np.: pracę serca czy skurcze mięśni. Witamina B2 korzystnie wpływa na produkcję neuroprzekaźników, a dzięki temu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hormonów i hemoglobiny.
Naturalne źródła występowania witaminy B2:
- wędliny wieprzowe i drobiowe,
- wątróbka,
- mleko i inne przetwory mleczne,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- jaja,
- zielone części warzyw,
- niektóre ryby: łosoś, makrela, pstrąg,
- owoce morza (przede wszystkim małże),
- grzyby,
- bakalie i nasiona: dyni, słonecznika, sezamu, orzechy włoskie i migdały.
Witamina B3 – działanie i występowanie
O witaminie B3, występującej również pod nazwą niacyna lub kwas nikotynowy, pisałam już na blogu. Zachęcam do lektury tekstu Niacyna, czyli witamina B3 – działanie, występowanie i zastosowanie. Odnośnie tej witaminy dodam jeszcze tylko, że substancja ta przyjmowana w dużych dawkach (ponad 1g na dobę) jest pomocna w leczeniu miażdżycy. Ponadto badania wykazują, iż witamina B3 wykazuje właściwości przeciwmigrenowe.
Witamina B4 – występowanie
Witamina B4 – inaczej cholina – to substancja witaminopochodna. Wchodzi w skład niektórych fosfolipidów, na czele z lecytyną. Witamina B4 stymuluje pracę mózgu, wpływa na zdolności koncentracji i zapamiętywania. Uczestniczy także w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni, czynności serca, układu oddechowego.
Cholina bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Przypisuje się jej również funkcję obniżania ryzyka pojawiania się i rozwoju chorób nowotworowych. Ogromnie ważna jest jej rola, jaką pełni u ciężarnych kobiet – witamina B4 bierze bowiem udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu i zapobiega (podobnie jak kwas foliowy) jego defektom. Ponadto cholina poprawia przepływ krwi przez łożysko i transport substancji odżywczych. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia u dziecka cukrzycy typu II i nadciśnienia.
Naturalne źródła występowania witaminy B4:
- podroby, między innymi wątróbka,
- żółtko jaja kurzego,
- mięso wołowe,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- niektóre gatunki ryb, m.in. tilapia i tuńczyk,
- orzechy,
- kapusta i sałata,
- kiełki pszenicy i otręby pszenne.