Kontynuuję dziś wątek B-witaminowy, dzieląc go tym samym na kilka części, by informacje były łatwiej przyswajalne. Przedstawiam kolejne witaminy z grupy B: B5, B6, B7, B8 – ich występowanie, właściwości oraz działanie.

Witamina B5 – właściwości

Witamina B5 to mieszanka kilku związków: kwasu pantetonowego, pantenolu, panteiny i koenzymu A. Jej działanie jest wszechstronne, mając wpływ na gospodarkę energetyczną organizmu. Koenzym A uczestniczy w tworzeniu hormonów sterydowych, cholesterolu, neuroprzekaźników, hemoglobiny oraz witamin D i A. Kwas pantotenowy jest niezbędny do produkcji przeciwciał, wspomagając naszą odporność i chroniąc przed infekcjami różnego pochodzenia. Zapewnia on także regenerację komórek naskórka, błon śluzowych, ponadto wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, zapobiega także siwieniu włosów. Warto tu zaznaczyć, iż postawiono hipotezę na temat dobroczynnego jej działania w walce z trądzikiem, choć wymaga to jeszcze naukowej weryfikacji. Witamina B5 chroni przed uczuciem zmęczenia, wspomaga funkcje nerwowe i pracę umysłową. Z badań przeprowadzonych w 2006 roku w USA wykazano również jej przeciwnowotworowe właściwości.

Witamina B5 – występowanie

Jakie są naturalne źródła tej witaminy? Występowanie witaminy B5 to:

  • drożdże piwne,
  • wątróbka, mięso drobiowe, tłuste ryby,
  • jaja,
  • mleko i jego przetwory,
  • otręby pszenne,
  • rośliny strączkowe,
  • ziemniaki, brokuły,
  • pomarańcze, banany, awokado,melony,
  • ryż brązowy,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • grzyby,
  • orzechy, masło orzechowe.

Witamina B6 – działanie

Witamina B6 – inaczej pirydoksyna – działa czynnie na wielu układów, m.in. enzymatyczny, wpływając na ich poprawne funkcjonowanie. Wspomaga układ nerwowy, buduje odporność, działa korzystnie na serce, skórę, łagodzi problemy związane z artretyzmem. Wykazuje zdolność metabolizowania wielu składników odżywczych, w celu pozyskania energii. Odgrywa istotną rolę w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Witamina B6 jest też pomocna w terapii wielu zaburzeń emocjonalnych. Pomaga również w utrzymaniu odpowiedniego poziomu hormonów i kontroluje procesy metaboliczne.

Bardzo widoczną zaletą witaminy B6 jest jej wpływ na skórę, którą nie tylko utrzymuje w dobrej kondycji, lecz także wspiera leczenie problemów, takich jak AZS, łupież, trądzik czy wypadanie włosów. Wykazuje korzystne działanie w leczeniu łuszczycy i czerniaka. Pirydoksyna uczestniczy w syntezie hemoglobiny, wspomagając leczenie niedokrwistości. Chroni także przed występowaniem miażdżycy, która spowodowana jest wysokim poziomem homocysteiny w organizmie. Regularna suplementacja witaminy B6 w dużych dawkach zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u palaczy. Ponadto, połączona z magnezem wpływa korzystnie na zachowanie dzieci z autyzmem.

Witamina B6 – występowanie

Gdzie występuje witamina B6? W następujących produktach spożywczych:

  • otrębach pszennych,
  • fasoli, brukselce, marchwi, brokułach,
  • wątróbce,
  • drobiu,
  • makreli, dorszu, łososiu,
  • kaszy gryczanej, soi,
  • jajkach,
  • orzechach włoskich i ziemnych,
  • kiwi, bananach, pomarańczach.

Witamina B7 – biotyna – działanie

Witamina B7 – występująca również pod nazwą biotyna – pochodzi od łacińskiego słowa ,,vita”, co znaczy ,,życie”. Wyrażenie to zostało wprowadzone przez wspomnianego już w poprzednim artykule na temat witamin z grupy B polskiego uczonego Kazimierza Funka, który bezapelacyjnie stwierdził, że związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Do głównych zadań witaminy B7 należy regulowanie prawidłowego działania enzymów karboksylaz, które uczestniczą w wielu szlakach metabolicznych w organizmie, takich jak produkcja glukozy czy kwasów tłuszczowych niezbędnych do wytwarzania energii.

Jej najistotniejsze, udowodnione naukowe działania, to:

  • poprawa kondycji skóry (awitaminoza powoduje wysypkę, łuszczycę, łojotokowe zapalenie skóry),
  • wzmacnianie łamliwych paznokci,
  • korzystny wpływ na strukturę włosa,
  • zapobieganie wystąpieniu wad wrodzonych,
  • wspomaganie metabolizmu makroskładników. Przez udział w rozpadzie aminokwasów, syntezie kwasów tłuszczowych i procesie glukoneogenezy wpływa na dostarczanie organizmowi energii,
  • wspieranie gospodarki glukozowej. U osób z cukrzycą typu II witamina B7 w połączeniu z chromem wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi, wpływając dodatkowo pozytywnie na łagodzenie objawów neuropatii cukrzycowej.

Witamina B7 – występowanie

Gdzie występuje witamina B7? Oto naturalne jej źródła i produkty, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu:

  • nabiał,
  • ryby morskie,
  • żółtka jaj,
  • podroby,
  • mięso,
  • awokado,
  • bataty, kalafior,
  • grzyby,
  • pestki, orzechy, nasiona.

Witamina B8 – działanie

Witamina B8 – występująca również pod nazwą inozytol – jest potocznie nazywana ,,witaminą dobrego samopoczucia”. Dlaczego? Wpływa bowiem za prawidłową pracę układu nerwowego, w tym za stabilizację nastroju. Odpowiada za prawidłowe stężenie cynku i miedzi w komórkach mózgowych (wysoki poziom miedzi powoduje nerwicę, zaburzenia psychiczne, rozdrażnienie, zachowania agresywne). Ma także dobroczynny wpływ na aktywność serotoniny, jest wykorzystywana w walce z objawami natręctw, nerwicy, schizofrenii i bulimii.

Inozytol współuczestniczy w rozwoju komórek w szpiku kostnym. Witamina B8 jest doskonałym środkiem w profilaktyce chorób układu naczyniowego i serca. Dzięki swojemu anabolicznemu działaniu jest często używana przez sportowców. Skutecznie obniża także poziom glukozy we krwi, wspomaga odchudzanie, przeciwdziała występowaniu cukrzycy. Inozytol zapobiega również wypadaniu włosów, wysypkom skórnym, egzemie. Jego prawidłowy poziom jest istotny dla kobiet planujących ciążę, gdyż niskie stężenie może prowadzić do rozwoju hiperinsulinemii i zespołu policystycznych jajników (PCOS), które są przyczyną niepłodności. Witamina B8 jest również bardzo ważna dla mężczyzn, jej niedobór może wywołać u nich impotencję i niepłodność.

Witamina B8 – występowanie

Jakie są jej naturalne źródła? Występowanie witaminy B8 odnotowano w następujących produktach:

  • podroby,
  • mięso,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • kiełki,
  • mleko,
  • drożdże,
  • orzechy,
  • jajka,
  • warzywa,
  • owoce cytrusowe,
  • pieczywo pełnoziarniste.

Wszystkim osobom, u których występuje niedobór witamin z grupy B, polecamy wizytę w naszej klinice. Przy pomocy wlewu dożylnego aplikujemy preparat B complex. Jest on wskazany szczególnie w przypadku osób w trakcie rekonwalescencji, przemęczonych lub borykających się z problemami skórnymi.

Katarzyna Junak - Alter Klinik

lek. med. Katarzyna Junak

W 1997 roku ukończyłam Collegium Medicum UJ na Wydziale Lekarskim. W 2005 roku zdałam Państwowy Egzamin Specjalizacyjny, uzyskując tytuł lekarza specjalisty medycyny rodzinnej. W 2010 roku ukończyłam dwuletnie studia w warszawskiej Podyplomowej Szkole Medycyny Estetycznej.

Od kilku lat interesuję się medycyną komplementarną, uczestniczę w kursach i konferencjach w tym zakresie. Od sierpnia 2018 roku przyjmuję Pacjentów w Alter Klinik, starając się holistycznie rozwiązywać ich problemy zdrowotne.