Przedstawiam ostatni wpis na temat witamin z grupy B. Tym razem skupię się na witaminie B9, witaminie B12, a największą część tekstu poświęcę witaminie B17, znanej również jako amigdalina. 

Witamina B9 – działanie

Kolejna witamina z grupy B to witamina B9. Nazywana jest bardzo różnorodnie: witamina M, witamina BC, witamina B11, foliacyna. Najpowszechniej występuje pod nazwą kwas foliowy, znany każdej przyszłej mamie, bo witamina ta uczestniczy w procesach niezbędnych do prawidłowego wzrostu i podziału komórek płodu. Jest bezcenna w okresie płodowym i niemowlęcym, gdy organizm rośnie bardzo intensywnie.

Kwas foliowy wpływa na poziom homocysteiny, czyli białka, którego podwyższony poziom wskazuje na zagrożenie miażdżycą i wszelkimi jej groźnymi konsekwencjami. Ponadto substancja ta – we współpracy z witaminą B12 – uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych. Istnieją także hipotezy, jakoby kwas foliowy chronił przed rozwojem nowotworów, dlatego bywa stosowany w terapii przeciwnowotworowej.

Witamina B9 – występowanie

Naturalne źródła witaminy B9 (kwasu foliowego) to m.in.:

  • owoce,
  • ciemnozielone warzywa,
  • rośliny strączkowe,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina B12 (kobalamina) – działanie

Nazwa witaminy B12 bierze się stąd, że zawiera ona w sobie cząsteczki kobaltu. Odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i krwiotwórczego. Witamina B12  łączy się w układzie pokarmowym z tzw. czynnikiem wewnętrznym IF (czynnik Castle’a), produkowanym w żołądku i pełniącym funkcję transportową. Kobalamina, oprócz działania w procesie podziału komórek, wytwarzania krwinek czerwonych i syntezie mieliny (składnika osłonek nerwowych), uczestniczy także w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Odgrywa również istotną rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Jest niezwykle istotna w procesie dojrzewania komórek nabłonkowych. Pozwala także na utrzymanie zdrowia psychicznego na stabilnym poziomie, wpływając na redukcję zmęczenia i poprawiając sprawność umysłową.

Witamina B12 – występowanie

Naturalne źródła witaminy B12 to m.in.:

  • mięso,
  • niektóre gatunki ryb,
  • jaja,
  • mleko, przetwory mleczne.

Witamina B17 (amigdalina) – zastosowanie

Nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić tajemniczej substancji – witaminie B17, zwanej amigdaliną. Kontrowersje, które wzbudza jej stosowanie, skłoniły mnie do tego, by bardziej zgłębić tajniki jej działania. W tym krótkim opracowaniu oprę się – przede wszystkim – na bogatych doświadczeniach terapeutycznych doktora Andreasa Putticha, które opisał w swojej, przełomowej, moim zdaniem, książce.

Amigdalina to substancja zbudowana z trzech składników: cyjanku (cyjanowodoru),  aldehydu benzoesowego (składnika przeciwbólowego) powiązanych i zneutralizowanych cząsteczek cukru. Naturalne źródła amigdaliny to nasiona owoców pestkowych (pestki moreli i jabłek), a także niektóre rodzaje zbóż.

Dla zdrowego organizmu witamina B17 jest nieszkodliwa. Molekuła B17 rozpada się na części pierwsze tylko w wyniku działania enzymu zwanego alfa-glukozydazą, stając się dla komórek trucizną. Najistotniejszą rzeczą jest fakt, że enzym ten nie występuje w zdrowych komórkach, a tylko w tkance złośliwej, czyli komórkach rakowych. Z tego powodu w zdrowej tkance trucizna nie uwalnia się, służy bowiem organizmowi do rozpoznawania i eliminowania szkodliwych komórek. Ochronę zdrowych komórek w organizmie zapewnia specjalny enzym – rodanaza. Reasumując – witamina B17 atakuje wyłącznie komórki rakowe, usuwając z organizmu komórki guza.

Amigdalina – opinie ekspertów

Wielu lekarzy w pozytywnym tonie wypowiada się na temat działania amigdaliny. Na dowód tego przedstawiam 3 opinie:

  1. Jeśli witamina B17 działa, to znaczy, że działa… – dr Richard Burk, USA,
  2. Witamina B17 jest najmocniejszą bronią przeciwnowotworową – dr Andreas Puttich, Niemcy,
  3. Moim zdaniem, terapia za pomocą witaminy B17 jest jedyną dostępną metodą pozwalającą uporać się z chorobą nowotworową – dr med. Hans Nieper, Niemcy.

Mimo dość szerokiego stosowania amigdaliny przez lekarzy na całym świecie i ich terapeutycznych sukcesów, doświadczenia z używaniem tej substancji w leczeniu pacjentów w Polsce są niestety niewielkie. Otwartym pozostaje pytanie o taki stan rzeczy…

Ta lecznicza molekuła, która może uratować życie wielu ludzi, wydaje się być mało znana i niedoceniana w naszym kraju. Liczę na to, że kiedyś się to zmieni. Obyśmy tylko nie musieli czekać na to zbyt długo…

Katarzyna Junak - Alter Klinik

lek. med. Katarzyna Junak

W 1997 roku ukończyłam Collegium Medicum UJ na Wydziale Lekarskim. W 2005 roku zdałam Państwowy Egzamin Specjalizacyjny, uzyskując tytuł lekarza specjalisty medycyny rodzinnej. W 2010 roku ukończyłam dwuletnie studia w warszawskiej Podyplomowej Szkole Medycyny Estetycznej.

Od kilku lat interesuję się medycyną komplementarną, uczestniczę w kursach i konferencjach w tym zakresie. Od sierpnia 2018 roku przyjmuję Pacjentów w Alter Klinik, starając się holistycznie rozwiązywać ich problemy zdrowotne.